Stránka 1 z 17

Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Pon 08. Lis 2004 12:16:44
od MartinaB
Dobrý den, máte doma někdo titanové nádobí? Pokud ano, podejte do fóra své zkušenosti a poznatky. Vázně uvažuji, že bych si koupila hlubší pánev, ale nechci udělat chybu.

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Pon 08. Lis 2004 12:26:41
od Patrik
Titan je velmi drahy material. Pokud nekdo tvrdi, ze z nej dela nadobi tak lze!Nebo ta panev stoji 20tis.

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Pon 08. Lis 2004 13:07:30
od Jarmila
To je téma, které mě také velmi zajímá. Právě včera jsem vyslechla hodnocení - dva kastroly + jeden "zdarma" - všechny asi za 11 tisíc Kč, ale s užíváním maximální spokojenost. Do trouby bez vymazávání, na plotně porce masa + po chvlíli příloha ... je hotové za podstatně kratší dobu, než v obyčejném hrnci.
Dá se toto nádobí koupit i běžně v krámě, nebo jen "na párty"? A co zdravotní nezávadnost - někde jsem četla kritiku na teflon, jak je to s tímto povrchem?

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Pon 08. Lis 2004 13:28:51
od Belial
Je otázka jestli se koupě titanového nádobí vyplatí. Myslím, že argument "jídlo je dřív hotové", není na místě, vzhledem k tomu, že kastrol stojí víc než sporák. Titan je velmi lehký a dobře tepelně vodivý, proto se používá na výrobu nádobí pro horolezectví a expediční turistiku(horolezectví). Samozřejmě je zdravotně nezávadný!

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Úte 09. Lis 2004 11:12:16
od marki
Nemyslím, že by jídlo bylo dříve hotové, ale kvalitní nádobí rozhodně déle vydrží...
To nádobí není celé z titanu, ten je jen na povrchu, pod ním je speciální ocel. Pánev vypadá takto:
http://www.arcada.cz/kuchyn/d_kuch.php?ktgcis=13492&pkat=UOFudmU%3D&nm=UOFuZXYgVWx0cmEgMjggY20%3D&zuid=10999935617380188231142

Také prý záleží na tom, jak je ten povrch upravený, jestli je titan na pánev jen klasicky nanesený (jako třeba teflon) nebo tzv. "nastřelený" - to znamená, že se nanáší velkým tlakem (nebo pod tlakem) - já už přesně nevím, jak se to dělá, vysvětlovala mi to známá, která prodává v německu značku WMF.
Ten co je nanesený pod tlakem neoprýská a když už uděláte rýhu, nezačne se povrch dále loupat, jako u těch levnějších.

Od této značky mám také většinu nádobí a příborů (www.wmf.de, www.arcada.cz). Mají třeba speciální série příborů doporučených do myčky, není to klasická nerez ale speciálně zušlechtěná, jmenuje se Cromargan (R), je to patent firmy WMF, z toho jsou i ty pánve.
Pánve stojí asi od +- 2500-3000 Kč víc. Já mám výhodu, že mám možnost kupovat je v Německu, kde většinu staré kolekce koupíte třeba za 1/2, hned jak vyjde nová kolekce, což se vám bohužel v Čechách nestane. Takže mám ty pánve okolo 1500 Kč, to bych tu nesehnala. Nerezový pekáč s poklopem mě bez akce vyšel v německu na 2/3 české ceny.

Hodně jsem dřív používala Tescomu a můžu říct, že když člověk vidí ten rozdíl, co to nádobí udělá za rok po běžném častém používání a skoro denním mytí v myčce (jsem na MD, tak vařím třeba 2x denně), ta investice se vám vrátí.

Ještě mám vyzkoušenou značku barazzoni (www.barazzoni.it), tu prodávají třeba v UNIPRO-BEEM na Čerňáku, manžel mi tam koupil v akci dvě vyšší pánve a s žádným jiným nádobím nejsem tak spokojená - rok je hodně často používám a je to první nádobí, co mám, na kterém není ani škrábanec a to ho nijak zvlášť nešetřím... :-) - přijde mi, že je oproti WMF ještě kvalitnější.
A dobrá je prý i značka fissler, od nich mám tlakový hrnec, prodávají v pottenpannen (www.pottenpannen.cz), ale jak jsem koukala, v německu mě zase vyšel finančně dost lepší... Stačí zajet i kousek za hranici a udělat si na den výlet, my tam teď pořídili i značkový spotřebiče do nový kuchyně za bezkonkurenční cenu - trochu jsme smlouvali u menších obchodníků :-) (a to tady máme známýho ve velkoobchodě elektro a mohli jsme to mít za nákupku)

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Úte 09. Lis 2004 15:54:31
od Matilda
dostala jsem od rodičů sadu "titanového" nádobí, což o to, nádobí je kvalitní, ale je tak příšerně masivní a těžké, že uzvednout hrnec s pěti litry vývaru není legrace. Nakonec jsem se vrátila k lehoučkým kastrůlkům s dlouhým pánvičkovým držátkem a jedné dražší teflonové pánvi. Zvažte, jestli nádobí, které je - jak tu kdosi argumentoval přede mnou - často dražší než sporák, vynahradí těch pár minut ušetřených při vaření. Podotýkám, že se to týká jen "dlouhého" vaření. (guláše, vývary apod.)

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Úte 09. Lis 2004 18:57:08
od Jana
Mam tuhle panev (nebo nejakou hodne podobnou :o), firma Scanpan
http://www.kitchenkitchen.com/scstore/p-scan8frypan.html

Pomer cena/vykon neresim, dostala jsem ji. Je vynikajici, mam ji mnoho let, vydrzela vse. Da se na ni smazit s minimem tuku, jidlo se na ni skoro nepripeka, skvele se udrzuje, povrch je bez skrabancu i po letech. Je tezka, to mi nevadi, panvi si pri smazeni nepohazuju ;o)

Mozna vysla levneji nez teflonove panve, za tech cca 8 let mam asi ctvrtou, tuhle mam porad jednu a vypada, ze me prezije.
J.

Re: Titanové nádobí

OdeslatNapsal: Úte 09. Lis 2004 18:58:42
od Jana
Jeste jednou a srozumitelneji:

Mozna vysla titanova panev levneji nez teflonove panve, za tech cca 8 let mam asi ctvrtou teflonovou. Titanovou mam porad jednu a vypada, ze me prezije.