Parní trouba - zkušenosti

Moderátor: Living

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod pospis v Stř 23. Bře 2011 10:55:39

Catca napsal:Jeeee, to se hezky čte :lol: Já jsem velký zastánce dietního lehkého jídla, ale nepohrdnu ani klasickou svíčkovou na smetaně. A přítel je vyloženě masák, ale zeleninku si rád dá a navíc bezvadně vaří a pečení je pro chlapy hračka (když je to baví). Takže chci fakt něco, co je zdravé, ale chutné.

Když si vzpomenu na vaření na pařáčku, tak to jsem jako dítě nesnášela. Ale tohle doufám bude jiná dimenze...

Takže se zajdu podívat na kuchařky - hlavně nechápu jak se v tý troubě vaří rýže a vajíčka?! A to pečivo taky nevim... neni to složitý, těsto se musí nechat nějak kvasit nebo jak to s tím je? (Chleba jsem ještě nepekla, ale pekárnu má kámoška a je to bezva.)
A je potřeba nakoupit speciální nádobí???


Manzel je taky hodne masovy. Omacku si tady obcas da ale moc casto ji nedelam. Ale z parni trouby mu moc chutna. Masicko je krasne mekoucke a dobroucke. Nemuzeme si ztezovat. Hlavne nepomuzivame temer zadny olej nebo tuk. Zelenina mi z parni trouby chutna a delam ji velice casto a temer vse jako prilohu.

Ryze se dela v parni troube uplne bezproblemove. Na nederovanou nadobu das ryzi a vodu v pomeru 1:1 a pridas co mas rada; ja davam sul (s tou opatrne, v parni troube se malo soli nebo prisoluj az hotove), pepr, sladkou papriku a zeleninu co je doma - hrasek, kukurici, papriku atd... za 15min mas udelanou ryzi.
Vajicka se daji udelat i na klasickem paracku. Manzel ma strasne rad vajicka, takze kdyz delam jidlo ke kteremu se hodi vajicko tak proste behem vareni pridam vajicko a ono se udela spolecne s jidlem. Nebo kdyz vim ze vecer nebo nasledujici den budu delat chlebicky tak proste k jidlu co delam pridam par vajicek :smiley14: :smiley14:

Ja si koupila parni kucharku Mielle. A taky jsem si stahla jednu z netu. Muzu ti ji poslat jestli chces, uz si nepamatuji odkaz.

Add nadobi - Tak k nasi parni troube byla jedna derovana nadoba a jedna nederovana nadoba. Ja si dokoupila jeste jeden rost a jednu dalsi sadu derovane a nederovane nadoby a to mi staci.

Chleba se v klasicke parni troube pect neda. To se da jen v kombinovanych. Tak tady neporadim.
pospis
 
Příspěvky: 80
Registrován: Pát 17. Dub 2009 13:20:21

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod Tornado Lou v Stř 23. Bře 2011 11:52:02

Catca napsal:Nikdo tu ještě nezveřejnil své zkušenosti s kombinovanou troubou, která využívá intervalové pečení:

Full Steam (plná pára) – pára se tvoří po celou dobu pečení, v kombinaci s ventilátorem

Tato funkce je vhodná pro přípravu zeleniny, ryb, rýže, čerstvých těstovin nebo k ohřívání jídel. Díky rychlému a mírnému způsobu přípravy si potraviny zachovávají významné vitamíny, ale také svoji strukturu a barvu.

Interval half steam + heat (intervalové pečení: poloviční pára + ohřev) – kombinace 50 % výkonu generátoru páry a 50 % funkce horký vzduch.

Přenos tepla je realizován kombinací sálání a kondenzace, spojuje tak páru a horký vzduch v poměru 1:1. Program je vynikající pro krémové pokrmy, jídla z vajec, karamelový krém nebo další dezerty, které mají ztuhnout a klesnout.

Interval quarter steam + heat (intervalové pečení: čtvrtina páry + ohřev) – kombinace 25 % výkonu generátoru páry a 75 % funkce horký vzduch.

Přenos tepla u tohoto programu probíhá sáláním a kondenzací. Je vhodný pro pečení těst, přípravu mas, pro rozmrazování a ohřívání jídel, ale také pro pečení chleba. Díky vysoké vlhkosti je sálání méně intenzivní a pokrm je tak šťavnatější, ale zároveň má křupavou kůrku.


No, abych jen zchladila to prvotní nadšení - tohle jsou podle mě jen typické reklamní kecy výrobce, který potřebuje svojí skvělou novinku nacpat co největšímu počtu lidí, aneb proč mám za troubu zaplatit o 15 tisíc víc:

Full Steam - opravdu nechápu přínos utracených 15 tisíc za to, že můžu vařit zeleninu, ryby, rýži, těstoviny nebo ohřívat jídlo. To můžu samozřejmě velice dobře i bez této vymoženosti v jakékoliv běžně vybavené domácnosti, ať už to vařím v páře nebo ve vodě (mimochodem zde popsiovaný způsob přípravy rýže - přidej vodu - je prostě normální vaření rýže ve vodě, předpokládám že stejné to bude s těstovinami, nevím jak by se to mohlo lišit od normálně uvařené rýže nebo těstovin, kecy o živinách už jsou jen k smíchu).

Interval half stream + heat - pokud vypreparuju nic neříkající kecy o sálání a kondenzaci, tak se dozvím, že je to skvělé na přípravu krémových pokrmů, jídel z vajec, karamelový krém nebo další dezerty, které mají ztuhnout a klesnout. Prosím vás, může mi někdo napsat kolikrát za život jste tohle vařili? Jaká jídla z vajec asi uvaříte v parní troubě jiná než na sporáku nebo v běžné troubě? Co je to za nesmysly? To si vážně někdo chce pořizovat o 15 tisíc dražší troubu kvůli nějakému karamelovému krému? A doteďka se ten karamelový krém připravoval jak? To je snad úplně nový recept, který dosud neexistoval, dokud nebyla vynalezená tahle úžasná trouba?

Interval quarter steam + heat je údajně vhodný pro pečení těst, přípravu mas, pro rozmrazování a ohřívání jídel, ale také pro pečení chleba. No, každý kdo trochu víc vaří a peče, tak ví, že běžně se při pečení například kynutého těsta vkládá do trouby nádoba s vodou, právě proto, že se z ní vytvoří trochu páry. Troufám si tvrdit, že touto metodou můžu toto slavné "intervalové pečení s párou" nahradit zcela zdarma, akorát to nezní tak světově. Pokud jde o rozmrazování a ohřívání, to už si asi opravdu dělají srandu, ne?

A na to ohřívání je tedy nejlepší full stream nebo quarter stream? Obojí snad nejlepší bejt nemůže ne? :smilie6:
Tornado Lou
 
Příspěvky: 2219
Registrován: Stř 16. Led 2008 9:56:46

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod jiřin v Stř 23. Bře 2011 13:00:38

Má někdo osobní zkušenost s těmito kousky ?
http://www.whirlpool.cz/jt-379-ix
http://www.whirlpool.cz/jt-369-sl
jiřin
 
Příspěvky: 391
Registrován: Pát 21. Bře 2008 20:50:18
Bydliště: Brno

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod Catca v Čtv 24. Bře 2011 8:46:11

Pospis: napsala jsem ti zprávu ;)
Catca
 
Příspěvky: 727
Registrován: Pát 09. Čer 2006 15:51:57


Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod rehek v Pát 25. Bře 2011 11:48:52

V recenzi parní trouby mne zaujal odstavec cituji:
"Programy pro páru jsem využíval nejčastěji. Vaření zhruba kilogramu brambor na kterých byla položena na růžičky nadělená brokolice trvalo 50 minut a vše bylo uvařené tak akorát. Stejně dopadlo vaření necelého 1,5 kg nových brambor. "
Týrat brokolici s trochou brambor skoro hodinu v troubě, děkuji nechci.
rehek
 
Příspěvky: 214
Registrován: Čtv 11. Čer 2009 10:54:24

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod Tornado Lou v Pát 25. Bře 2011 20:30:18

rehek napsal:V recenzi parní trouby mne zaujal odstavec cituji:
"Programy pro páru jsem využíval nejčastěji. Vaření zhruba kilogramu brambor na kterých byla položena na růžičky nadělená brokolice trvalo 50 minut a vše bylo uvařené tak akorát. Stejně dopadlo vaření necelého 1,5 kg nových brambor. "
Týrat brokolici s trochou brambor skoro hodinu v troubě, děkuji nechci.

Nojo, ti kdo si to koupili si to už pak holt musí nějak odůvodnit, aby si nepřipadali tak blbě.
Tornado Lou
 
Příspěvky: 2219
Registrován: Stř 16. Led 2008 9:56:46

Re: Parní trouba - zkušenosti

Odeslatod POLY v Sob 26. Bře 2011 6:57:39

rehek napsal:V recenzi parní trouby mne zaujal odstavec cituji:
"Programy pro páru jsem využíval nejčastěji. Vaření zhruba kilogramu brambor na kterých byla položena na růžičky nadělená brokolice trvalo 50 minut a vše bylo uvařené tak akorát. Stejně dopadlo vaření necelého 1,5 kg nových brambor. "
Týrat brokolici s trochou brambor skoro hodinu v troubě, děkuji nechci.


To je asi nějaká líná trouba. 1,5kg brambor se mi v troubě uvaří za 20min, přesně podle výrobcem doporučených hodnot.
Tím ovšem nechci říct, že parní trouba je nezbytná, viz moje předchozí příspěvky na téma parní trouba :mrgreen:
POLY
 
Příspěvky: 601
Registrován: Čtv 03. Dub 2008 15:47:09

PředchozíDalší

Zpět na Bydlení a design

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků

TOPlist