Smaltové vs. nerezové hrnce

Moderátor: Living

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod fran v Stř 14. Pro 2005 14:36:11

Mám za to, že ty černé hrnce s modrým vnitřkem nejsou klasika smaltované nádobí. Jde o litinové nádobí s vnitřním smaltem, je těžší než běžný smaltovaný hrnec, nemá třeba nerezový rantlík na okraji hrnce, pod kterým se smalt rád loupe. Tyto hrnce, tedy mám oválný pekáč a veliký kastrol velice ráda používám na pečení nebo přípravu guláše, protože se v nich vaří rychleji - poklička je těžká, nepropustí ven tolik páry. Jinak raději nerez (poté, co jsme snědli smalt z vnitřku hrnců :D), ale kvalitní. Mám sadu hrnců, kupovaných cca v roce 1991, nerez + pozlacená ucha a už mi z několika pokliček i hrnce odpadly (teda ta ucha).
fran
 
Příspěvky: 51
Registrován: Stř 18. Kvě 2005 17:29:59

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod tomiik v Stř 14. Pro 2005 14:51:01

Tohle je opravdu super!!
[url]http://www.sfinxcb.cz/eshop.php [/url]
Nádobí ve skutečnosti není z litiny, ale z velice silného ocel. plechu-proto je tak těžké. Manželka si do výbavy koupila téměř kompletní sadu, budeme mít indukční sklokeramickou varnou desku a toto nádobí je na ni jak dělané:).
tomiik
 
Příspěvky: 1699
Registrován: Stř 23. Bře 2005 11:31:20

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod katka1 v Stř 14. Pro 2005 14:59:38

No já taky hlasuju pro uvnitř-modré-zvenku-černé. Je to lepší než nerez, míň se na tom přichytává jídlo. A navíc se mi to barevně hodí k dalším hrncům, které nám moje máma koupila titanové. :D Ty jsou (podle mých i máminých zkušeností) zdaleka nejlepší, ale taky zdaleka nejdražší. :(
katka1
 

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod fran v Stř 14. Pro 2005 15:10:04

To moje má více než 25 let a trochu jiný vnější povrch - není tak hladký, možná plech, možná litina
fran
 
Příspěvky: 51
Registrován: Stř 18. Kvě 2005 17:29:59

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod HanaP v Stř 14. Pro 2005 15:11:19

Tomiik - byla jsem se podívat, řekla bych, že to je totéž nádobí, které jsem kdysi dostala jako svatební dar a kterému jsem říkala "litinové". Vařilo a peklo se v něm dobře, ale - jak tu už někdo zmínil, okraje hrnců se odštípávaly a rezly. Od roku 1992 mám Zepter (první dva roky jsem manželovi, který z něj byl nadšený, tvrdila, že jediný, k čemu je - mlátit ho s ním po hlavě :-)) - nicméně, zvykla jsem si, vaří se v něm dobře, ocenila jsem je, když syn měl mononukleozu - ale údržba je příšerná (když nechci skvrny, pak - v jedné ruce jednu utěrku, s tou hrnec držím, v druhé tu, s kterou utírám). Na druhou stranu i po 13-ti letech a častém vaření je ve velice dobrém stavu. Vzhledem k tomu, že znovu zařizuji domácnost, poohlížím se po něčem, co by "litinové" nádobí připomínalo, nerez už NE. Z "litinového" bych měla strach, aby nepoškrábalo sklokeram. desku...
HanaP
 
Příspěvky: 411
Registrován: Čtv 14. Črc 2005 16:40:11

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod Monica v Stř 14. Pro 2005 17:28:18

Moc Vám všem děkuji za rady. Jeví se mi to tak ale půl na půl. A taky tu jsou nějaké ty hrnce zevnitř modré, tak o těch ani nevím, ale v Makru se po nich mrknu. A tu výbavu kupuji pro sebe. Za 3/4 roku se s přítelem stěhujeme do našeho 1. bytu, tak ať toho pak nemám moc. Kdybych byla starší, dopředu bych svým dětem určitě výbavu nekupovala. Vždyť to teď vidím na sobě. Babičky mi vnucují různé utěrky a povlečení (s cenovkou kčs), hrozné hrnečky, ... Jedině je to pak mrzí, když si to nechci vzít.
Monica
 
Příspěvky: 68
Registrován: Ned 11. Pro 2005 11:54:08

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod MONIKA v Stř 14. Pro 2005 20:50:23

PŘIDÁM SE I JÁ. VE SVÉ PRVNÍ DOMÁCNOSTI JSEM MĚLA TY MODRO-ČERNÉ A SPOKOJENOST A DNES MÁM NEZER (CELONEREZ, TY LEVNĚJŠÍ S PLAST.UCHAMA JSEM ZNIČILA, JEDEN LEVNĚJŠÍ DRUH PŘI VAŘENÍ DĚSNĚ SMRDĚL - TAK LETĚL). PAK JSEM NĚKDE DOSTALA 1 NEREZ HRNEC A OBROVSKÁ SPOKOJENOST, TAK JSEM PAK DOKOUPILA CELOU SADU TOHO DRUHU. TAKŽE ZÁLEŽÍ NA VKUSU, MYSLÍM, ŽE SE DAJÍ NAJÍT DOBRÉ V OBOJÍM, JEN TO CHCE NEŠETŘIT. NEKUPUJE TO ČLOVĚK NA ROK.
MONIKA
 
Příspěvky: 4254
Registrován: Úte 22. Bře 2005 20:07:44

Re: Smaltové vs. nerezové hrnce

Odeslatod dresla v Stř 14. Pro 2005 22:40:23

S černými smaltovými jsem začínala i já.Na sklokeramiku jdou,ale mají přiblble vyřešené pokličky-sice se žlábkem ,ale poklička je přetažená přes okraj hrnce.Takže když se něco jen trochu vaří, tak pára ukapává na sporák.Teď mám nerez z Ikey,ale i u něj je podobně jeko u hliníku problém s vařením kyselých věcí (i když menší) .Uvolňují se ionty Cr a Ni do jídla.Takže lák na okurky,rybízová marmeláda ap. patří do smaltu.Jinak je ale prima.
dresla
 

PředchozíDalší

Zpět na Bydlení a design

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 16 návštevníků

TOPlist