"žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Moderátor: Living

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod pepxx v Úte 14. Kvě 2013 8:04:25

Máte zkušenosti se sušením rajčat ?
A jejich uchováním v oleji ?
Sušená rajčata v oleji zavařujete nebo jen dáte do lednice ?
pepxx
 
Příspěvky: 27
Registrován: Čtv 09. Říj 2008 21:37:41

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod certikLu v Úte 14. Kvě 2013 12:41:34

Sušená rajčata v oleji mám i v ledničce, tak jenom ve spíži. Tam uchovávám i naskládaná jenom ve skleničce, bez oleje a vydrží.
Rajčata lze taky zavařit, jablka dle odrůdy vydrží i přes zimu, výborná je šťáva z odšťavňovače.
Drobné ovoce lze kromě marmelád a mražení taky sušit, švestky, hrušky, meruňky taktéž, jsou vynikající a bez siřičitanů.
Uživatelský avatar
certikLu
 
Příspěvky: 115
Registrován: Stř 21. Led 2009 18:32:46

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod Seven of nine v Stř 15. Kvě 2013 8:30:45

máte pravdu, to jsem vlastně úplně opomněla. Mám recept na výborné domácí mussli a tam se všechny tyhle "sušenosti" budou bezvadně hodit.
Live long and prosper!
Uživatelský avatar
Seven of nine
 
Příspěvky: 21
Registrován: Sob 11. Kvě 2013 9:38:46

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod Seven of nine v Stř 15. Kvě 2013 8:32:52

certikLu napsal:Sušená rajčata v oleji mám i v ledničce, tak jenom ve spíži. Tam uchovávám i naskládaná jenom ve skleničce, bez oleje a vydrží. .


Můžete dát prosím postup jak sušíte? Já totiž rajčata sušila, ale byly tvrdé jak blázen a nezměkly ani v oleji...taky nějaké tipy na bylinky do oleje by se hodily, pokud máte zkušenosti...mimo bazalky mě toho moc nenapadá :-D
Live long and prosper!
Uživatelský avatar
Seven of nine
 
Příspěvky: 21
Registrován: Sob 11. Kvě 2013 9:38:46

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod certikLu v Úte 11. Čer 2013 12:56:24

Rajčata cherry byla taky trochu tvrdá, chtělo by to kratší sušení. Nebo jenom předsušit a pak dosušit na slunci, párkrát jsem i koupila italská rajčata sušená na slunci - byla opravdu velká a měkká. Nebo je jenom kratší dobu sušit, ale pak je třeba asi hlídat, aby nezačly plesnivět.
Ochucuju taky oregánem, tymiánem, může se dát i česnek nebo rozmarýn. Špetku soli a špetku cukru.
Posledně jsem ale rajčata ani nenakládala, jsou jenom naskládaná v uzavřené sklenici ve špajzu a drží.
Uživatelský avatar
certikLu
 
Příspěvky: 115
Registrován: Stř 21. Led 2009 18:32:46

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod Evule100 v Čtv 26. Zář 2013 20:30:59

Zdravím,
až dnes jsem přišla zde na Vás, chci Vám doporučit recept na uchování česneku, je to jednoduché, rozmixuje se 1kg rajčat, 20dky česneku a 7dky soli, dáte do skleniček a do ledničky, ještě teď zpotřebovávám česnek od loňska, vydrží dlouho a dá se používat kdekoliv se používá česnek. Do polévek, pod maso, na chleba s máslem nebo topinky, může se rozmíchat třeba s kečupem, na Pizzu, langoše a podobně.
Vlašské ořechy také zavařuju, tak jako všechno ostatní v horkovzdušné troubě, do mikrovlnky bych je nikdy nedala, mikrovlny zničí všechno výzivné v potravinách a to by byla velká škoda. Vydrží takto na sucho sterilované i několik roků.
Uživatelský avatar
Evule100
 
Příspěvky: 663
Registrován: Ned 09. Zář 2007 17:19:27

Re: "žrací" zahrada - jak zpracováváte a uchováváte vitamíny?

Odeslatod PetraBulsova v Úte 08. Črc 2014 13:18:09

Sušená bazalka se hodí na boloňské špagety.
PetraBulsova
 
Příspěvky: 3
Registrován: Úte 08. Črc 2014 13:14:49

Předchozí

Zpět na Zahrada

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

TOPlist