Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Moderátor: Living

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Romanag v Čtv 16. Dub 2009 11:42:03

Všechny BIO věci jsou chutnější, než průmyslově vyráběné potraviny. I když nejsou na pohled tak krásné - třeba "bio" ovoce a zelenina je proti španělskému z foliovníku úplná chudinka.
Ale teda ne proto, že jsou bio, ale díky tradičním postupům - pěstování, výroby a přirozenému dochucování. Takže nejen bio, ale i dejme tomu "domácí" nebo "tradičně produkované" potraviny (třeba ta punčová slepice nebo prase krmené brambory, šrotem, kravským mlékem a zbytky lidského jídla).
U toho mléka zrovna je to markantní - vedle bio se prodává i tzv. "selské", nehomogenizované mléko, které bio není, ale je vyrobené kratší cestou. S plnotučným s krabice má společnou jen barvu, ale rozdíl není jen v chuti, ale i ve vlastnostech - zkuste z něj vyrobit nějaký zakysaný výrobek a uvidíte. Vzhledem k tomu, že využití cenných látek z mléka je podmíněno nějakým přirozeným chemickým pochodem v mléku i v lidském těle, nevěřím, že by z "krabicáku" člověk mnoho načerpal. Dtto maso.
Mmch. stravovat se "bio", podle mne raději "tradičně", znamená taky (a možná především) to, že při získávání potravy je nutno vynaložit nějakou námahu, jít za jídlem, ne čekat, že mi ho naservírují v supermarketu.
Jestli v Tescu stojí kilo hovězího 400,- (a je to bez záruky - což je pro mne "na vlastní oči vidět", navíc přivezené kdovíodkud naftovým náklaďákem nebo letadlem), tak si najděte v okolí někoho, kdo krávy chová a prodává maso. Toho masa zase tolik nesníte, aby nebylo možné si pro něj 1x za měsíc zajet do zásoby. Případně vám může říct, kam maso dodává a můžete jej kupovat u odběratele.
Myslet si, že týdenní nákup v Tescu zajistí potřeby zdravé výživy v tomto smyslu je hodně naivní - nejen z hlediska kvality tam nbízených potravin, ale i sortimentu - těžko někoho bude bavit jít pořád dokola bio jogurt, bio steak, bio jabko a bio rajče a zapíjet to bio džusem (z KRABICE!!!!).
A "bio" dovezené z Německa nebo dokonce přes moře je totální švindl - jak může být "bio" něco, co vám sice v břiše udělá dobře, ale kvůli jeho dopravě jste zkonzumovali kilo siřičitanů při dýchání?

Přemýšlejte, nejen o složení jídelníčku, ale taky o tom, kde to všechno pořídíte (a zjistíte, že to není zase tolik drahé) a jak si zkontrolujete kvalitu a původ. Absolutně nejlepším zdrojem jsou REFERENCE (nakonec to znáte sami, teta Věra měla vždycky nejlepší rajčata, protože hnojila vodou z masa a králící od Vaška byli chutní, protože Vašek měl trávu z té vlhké louky, kde rostly byliny).
Romanag
 
Příspěvky: 2761
Registrován: Úte 22. Bře 2005 19:55:01

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Ada v Pát 17. Dub 2009 7:05:58

Já moc těm módním bio vlnám moc nevěřím a stavím se k tomu dost opatrně. V principu je to asi správná myšlenka, ale v našich podmínkách blbě realizovatelná. Z bio vajec měl můj muž takovou salmonelozu hovňozu, že jsem se bála, že se snad nikdy neuzdraví a české, teda spíš evropské maso stojí za starou belu všechno, neb se tady chovají plemena, která nejsou k jídlu, ať u ž jsou bio nebo nebio. Takže je mi upřímně jedno, že jehněčí letí až z Nového Zélandu a hovězí z Jižní ameriky, je to jediné maso, které se dá s chutí sníst. Nehledě na to, že v okolí skutečně neexistuje farmář, od kterého bych mohla něco koupit. Myslím tím okruh do 30 km, strávit celý den kvůli nákupu je pěkná blbost při předpokladu nákupu nejméně jednou týdně /ovoce zelenina měsíc nevydrží/ Nehledě na fakt, že v bio zelenině a ovoci byly nalezeny různé druhy plísní a chorob, které jsou ještě škodlivější pro organizmus, než postřikované produkty. Co se týká mléka, zastávám názor, že zdravý dospělý savec pít mléko nemá, tu trochu, co dávám do jídla neřeším, stačí mi jen čerstvé, ne krabicové. Možná bych to řešila, kdybych měla malé děti. U jogurtů koukám na složení, bio neřeším. Sýry jsou také kapitola sama pro sebe, český používám leda tak na zapečení, když si chceme pochutnat, jedině dovoz a zase je mi úplně fuk, že je to neekologické. Když budou takové dělat v česku /a to nehrozí/ klidně je budu kupovat. Tak se spíš snažím používat čerstvé sezonní potraviny.
Konzervy, dochucovadla, sladké limonády, sušenky a brambůrky mi do baráku nesmí. Friťák znám jen z doslechu, smažení je u nás tabu a investuji do výborných olejů lisovaných za studena. Možná je to životní filozofie zcestná, ale nám vyhovuje.
Ada
 
Příspěvky: 1528
Registrován: Čtv 06. Bře 2008 12:20:55

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Romanag v Pát 17. Dub 2009 7:09:35

Je obvyklá - tak uvažovali třeba už komunisti, po nás potopa, hlavně, že my se máme dobře. Tak užívej plného břichu!
Romanag
 
Příspěvky: 2761
Registrován: Úte 22. Bře 2005 19:55:01

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Ada v Pát 17. Dub 2009 7:26:55

Se svojí chronickou pankreatitidou plný břich bohužel nehrozí a nehrozil už 5 let, to jen tak na okraj. Ohledně masa, je to také jediné maso, které mé tělo dokáže strávit, tak asi na tom něco bude. Ostatní produkty pro rodinu - sýry totiž jíst nemohu, kupuji dle jejich chuti, to je mám cpát do něčeho, cojim nechutná? Navážejte se spíš do většiny hamburgrovolimonádového národa. Navíc jsem netvrdila, že vše co dělám, je dobře.
Ada
 
Příspěvky: 1528
Registrován: Čtv 06. Bře 2008 12:20:55

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Romanag v Pát 17. Dub 2009 7:52:56

Jasně, je třeba si to hezky zdůvodnit.
Kdo ti poradil, že je třeba se vychloubat tím, co neděláš "dobře"? Blbá rada.
Romanag
 
Příspěvky: 2761
Registrován: Úte 22. Bře 2005 19:55:01

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod M.P. v Pát 17. Dub 2009 8:21:40

Ada napsal:Já moc těm módním bio vlnám moc nevěřím a stavím se k tomu dost opatrně. V principu je to asi správná myšlenka, ale v našich podmínkách blbě realizovatelná. Z bio vajec měl můj muž takovou salmonelozu hovňozu, že jsem se bála, že se snad nikdy neuzdraví a české, teda spíš evropské maso stojí za starou belu všechno, neb se tady chovají plemena, která nejsou k jídlu, ať u ž jsou bio nebo nebio. Takže je mi upřímně jedno, že jehněčí letí až z Nového Zélandu a hovězí z Jižní ameriky, je to jediné maso, které se dá s chutí sníst. Nehledě na to, že v okolí skutečně neexistuje farmář, od kterého bych mohla něco koupit. Myslím tím okruh do 30 km, strávit celý den kvůli nákupu je pěkná blbost při předpokladu nákupu nejméně jednou týdně /ovoce zelenina měsíc nevydrží/ Nehledě na fakt, že v bio zelenině a ovoci byly nalezeny různé druhy plísní a chorob, které jsou ještě škodlivější pro organizmus, než postřikované produkty. Co se týká mléka, zastávám názor, že zdravý dospělý savec pít mléko nemá, tu trochu, co dávám do jídla neřeším, stačí mi jen čerstvé, ne krabicové. Možná bych to řešila, kdybych měla malé děti. U jogurtů koukám na složení, bio neřeším. Sýry jsou také kapitola sama pro sebe, český používám leda tak na zapečení, když si chceme pochutnat, jedině dovoz a zase je mi úplně fuk, že je to neekologické. Když budou takové dělat v česku /a to nehrozí/ klidně je budu kupovat. Tak se spíš snažím používat čerstvé sezonní potraviny.
Konzervy, dochucovadla, sladké limonády, sušenky a brambůrky mi do baráku nesmí. Friťák znám jen z doslechu, smažení je u nás tabu a investuji do výborných olejů lisovaných za studena. Možná je to životní filozofie zcestná, ale nám vyhovuje.


Jestli existuje prvotřídní ukázka snobismu, tak je to tento příspěvek.
Samozřejmě, že koukat na složení, využívat sezonní nabídku, minimalizovat konzumaci sušenek, brambůrků limonád a smaženého je OK, ale tak nějak ocamcať pocamcať.
M.P.
 
Příspěvky: 1303
Registrován: Stř 13. Srp 2008 15:34:57

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod Ada v Pát 17. Dub 2009 9:15:10

Ráda si přečtu, co je snobského na tom, že se někdo léčí 3 měsíce ze salmonelozy z biovajec anebo trpí šílenýma bolestma po českém mase. Jediné, co jsem schopná pochopit, že vás může iritovat dovozový sýr z francouzské farmy. To bych chápala jako nadstandard, ale to vy všichni chudinky jíte jen české potraviny? O tom teda fakt pochybuju, vidím to všude kolem co se nakupuje...
Zřejmě jste žádná z vás nekoupila celou zimu papriku a rajčata, ani citrusy a celou zimu vaše rodiny chroupu biomrkev, kterou máte uloženou v písku ve sklepě. Jo a abych nezapomněla na nakládané zelí, ale to máme taky.
Můj názor nebyla rada, jen jsem reagovala na původní dotaz. Jedinou, kterou chápu, že musí vše bio a také to bez výhrad dodržuje, je Woodoo, její zdravotní problémy jí k tomu skutečně donutily a velmi jí chápu, také se musím bohužel svému tělu maximálně přizpůsobit a věřte, že bych chuť měla i na zrůdné věci.. Každopádně všem přeji dobrou chuť, ať papáte cokoliv.
Ada
 
Příspěvky: 1528
Registrován: Čtv 06. Bře 2008 12:20:55

Re: Kupujete vejce od slepic chovaných v klecích?

Odeslatod M.P. v Pát 17. Dub 2009 9:38:01

2 Ada:
Ada napsal:... neb se tady chovají plemena, která nejsou k jídlu, ať u ž jsou bio nebo nebio. Takže je mi upřímně jedno, že jehněčí letí až z Nového Zélandu a hovězí z Jižní ameriky, je to jediné maso, které se dá s chutí sníst........ Sýry jsou také kapitola sama pro sebe, český používám leda tak na zapečení, když si chceme pochutnat, jedině dovoz a zase je mi úplně fuk, že je to neekologické. ....
Konzervy, dochucovadla, sladké limonády, sušenky a brambůrky mi do baráku nesmí. Friťák znám jen z doslechu, smažení je u nás tabu a investuji do výborných olejů lisovaných za studena....


Jo, a původ salmonely se dost těžko vysleduje.
Mimochodem nedávno jsem si fakt pochutnala na nakrájených krůtích prsíčkách (předpokládám, že když byly chlazené z řeznictví, byly české, ale do masa moc nedělám, tak se nechci hádat) restovaných, nebo co to je, když se to trošku osmahne pod pokličkou a pak doleje voda, s cibulkou, rajčaty a českou mrazenou zeleninou.
M.P.
 
Příspěvky: 1303
Registrován: Stř 13. Srp 2008 15:34:57

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní a volná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků

TOPlist