Zase to jídlo ...

Moderátor: Living

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod rybička v Pát 02. Dub 2010 19:52:30

majkll1 napsal:Jedna vec je co varit a druha na cem varit. Objevil jsem vyborne clanky o keramickych panvich a litinovem nadobi... Taktez proc kupovat keramicke noze. Jsou tam skvele ceny za toto nadobi. http://www.dopo.cz


Nesnasim litinove nadobi, je silene tezke, mela jsem nejake kousky a s radosti je jsem podarovala dal, kdo je i jinak pouziva. Nechapu, jak se s tim nekdo chce vlacet.
Keramicky nuz? Moda.
Keramicka panev? Na indukci nefunguje.
Nashle a reklamu delejte, pane majkl, jinde.
Uživatelský avatar
rybička
 
Příspěvky: 7174
Registrován: Ned 23. Dub 2006 18:24:00

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod Keria v Ned 04. Dub 2010 13:23:14

RYBICKA - :smiley12:...a ja ti oponujem!...na liatinove pekace s pokryvkou nedam dopustit - mam velky ovalny a mensi okruhly, teraz mi mamka k tomu pridala aj jej stredny ovalny - pouzivam ich uz mozno 25r. a veru az moc casto!
Naucila som sa v nich pripravovat hlavne maso (obcas peciem aj sladke nakypy) a... moja nevesta stale tvrdi, ze nepozna nikoho, kto by vedel lepsie robit akykolvek druh masa a na rozny sposob ako ja ;).. Podobne aj zat, zeby ma ako svokru kludne bral k nim , keby som im varila ( hihi...ale myslim, ze by ma chcel skor len ako "susedu") ... a to uz si ma ako svokru nepotrebuju uz ani nahodou ani jeden nadbiehat. :innocent:
Ja vlastne takmer vobec ziadne maso nepripravujem na sporaku, nielen peciem , ale aj dusim v rure...Jednak nemam obavy, ze musim tak casto miesat a ze sa mi moze pripalit... a v rure teplota rovnomerne posobi na maso( pouzivam horny i dolny ohrev) a pri dodrzani aj nizsich teplot maso je krasne krehke a stavnate...Takto pecene kurcata, morka, ale aj osobitne suche masa z prs...kare z bravcoveho, bravcove stehno a hovadzia pecienka v celku... vsetko je krasne makke - " rozplyva sa v ustach" a ani nahodou nie je vysusene...:smilie6: ) a pritom pripravujem vzdy na minimalnom mnozstve tuku, resp. len podlievam trochou vody (osobne nemam rada nic mastne..)
--------
Ja viem, ze mnohe je o zvyku a zauzivanych sposoboch, mnozstve pripravovaneho pokrmu ( ja varievam vzdy pre viac osob, resp. obcas na 2dni).....aleeeee, by som v ziadnom pripade mmt. nemenila, lebo bezny klasicky riad sa tomuto liatinovemu nevyrovna.
Aj ked ide o vacsie kusy riadu, tazke...ale vmesti sa mi to umyvacky(mam pritom len 45)... a ani s uloznym priestorom nemam ani nahodou problem...
Takzeee... :smilie7:zase raz tema, kde jednoznacne zavery asi neexistuju...
Uživatelský avatar
Keria
 
Příspěvky: 3947
Registrován: Ned 13. Srp 2006 21:25:40

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod rybička v Ned 04. Dub 2010 20:01:02

Keria, ja to beru. Moje tchyne je taky vytecna kucharka a taky pouziva litinove nadobi. V teto vidine jsem si taky jeden litinovy pekac poridila, kdyz jsem "rozjizdela" vlastni domacnost. Ale pravda, nemala jsem tenkrat mycku a manipulace s tim pekacem, byl to nejspis ten velky + obsah, taky redeji delam vic najednou, tak to bylo nad moje sily. A pak nasledne myti, proste jsem ho brzo zacala nenavidet az jsem ho podarovala prave tchyni.
Jo a trouba je super vec, taky hodne pecu, dusim a pod. ale dokonale mi staci klasicke smaltovane pekace, nerezovy taky mam, ale ten je nam posledni dobou maly. Sehnala jsem si smaltovany super ctvercovy pekac, kranse vyuziva veskery prostor nove trouby. A gulas? ten delam zasadne bez michani v troube - ve smaltovanem velkem hrnci.
Jedine co bych ocenila je litinova panev - mela litinovou moje babicka a delala na ni ohromne "olevance" neco jako palacinky z kynuteho testa, ale k livancum maji fakt daleko. Ten jeji je vsak prilis velky, abych ho dala na svuj sporak - ona ho mela koncipovany na stary sporak na drevo, mne by na me plotne proste trcel ven, ale ona vedle nej mohla mit jeste dva dalsi velke hrnce. Jo a ten jeji "olevacnik" byl ctvercovy a musel byt dobre rozpaleny. Myslim si o nej pozadam z pozustalosti - pochybuju ze by na nem kdo jeste delal a mne na pamatku poslouzi moc. Jo a zsadni vec - ten jeji litinovy olevacnik byl ale BEZ SMALTU! proste zelezo.
Takze nepredpokladam, ze se nekdy dopracuju na modernim nadobi k jejim olevancum.
Jinak mam radu nadobi se sendvicovym dnem, kvuli indukci a tohle dno taky krasne drzi teplo, stejne jako litina, myslim, ze se bez ni opravdu v pohode obejdu dal.
Jo a mozna mi vic vadila ta vnucujici se reklama trcici na konci kazdeho vlakna na ktere jsem tady narazila - litinove nadobi a keramicke noze? Muze mi nekdo zodpovedne zhodnotit, jestli ty keramicke noze nejsou opet jen nejaka moda?
Diky.
Uživatelský avatar
rybička
 
Příspěvky: 7174
Registrován: Ned 23. Dub 2006 18:24:00

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod mikori* v Pon 05. Dub 2010 15:49:47

szz napsal:Oživuji....

... mě prosím neresuscitovat... :x-winking:
Uživatelský avatar
mikori*
 
Příspěvky: 1928
Registrován: Pát 22. Úno 2008 16:45:43

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod Keria v Úte 06. Dub 2010 8:07:39

mikori* napsal:... mě prosím neresuscitovat...

...po sviatocnych hodoch mam vzdy dtto podobne myslienky :smilie8: ...
----------------
Rybicko, :lol: ..predstav si, ze jedna taka babickina liatinova panvica sa mmt. nachadza aj u mna. To moja mamka, ktora sa prestahovala pred 1,5r. ku mne, postupne donasa zo svojej domacnosti veci, na ktore bola zvyknutna( ja zatial som ju asi ani raz nepouzila, lebo mam pri vareni na kazde jedlo zabehanych tych svojich "255" panvic .. Moja mamka tuto panvicu ma este po svojej mamke, ktora ju tiez pouzivala na varenie sporaku na pevne palivo a pamatam, ze mala tam na tej platni aj take kolecka co sa vyberali a varilo sa na priamom plameni..
P4050021.jpg
..je to aj s tou starou napecenou "patinou", ale ako to davam do umyvacky, postupne sa nieco cisti, ale moc to nejde, predsa je to uz riadne zapecene...

Tie moje liatinove pekace su tiez len cisty kov , ale svokra mala uz so smaltovym povrchom.
A tiez suhlasim, ze hrcne s hrubsim dnom su ovela vhodnejsie na pripravu mnohych jedal, hlavne dusenych - ale aj polievky, ktore sa varia dlhsie, radsej varim v nich. Moja mamka mi uz do vybavy ;) kedysi obstarala taku hrubostenu supravu hrncov , co mali zabrusene dno... Ono v takom hrnci urcite to teplo rovnomernejsie posobi na pripravovany pokrm a preto je jeho priprava kvalitnejsia...
(...hihi, preklepy v texte budem opravovat pripadne na pokracovanie, lebooo...pri pisani ma vyrusili mladi, ktori doniesli vnuka.. a tak som to odtukla len narychlo)
Uživatelský avatar
Keria
 
Příspěvky: 3947
Registrován: Ned 13. Srp 2006 21:25:40

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod miláček všech v Úte 06. Dub 2010 12:39:02

Kerio, je pro tebe něco v předkrmech, nevkládej, pro símtě (Boha), žádnou kartičku, jenom jestli víš žádané jméno. :x-winking:
miláček všech
 
Příspěvky: 1387
Registrován: Čtv 03. Dub 2008 21:22:47

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod rybička v Úte 06. Dub 2010 21:29:39

Keria, ty vogo, ta panev je super! Akorat ta moji babicky je asi cca min. 6x vetsi a hranata, takovy obdelnik. A ma dve usi jako hrnec, bo je taky fest tezka. Fakt se na ni dela najednou 6 az 8 placicek. pak se sypaly makem a skladaly se rovnou na utreny stul, krasne do rady, ja kdyz k babicce jezdila na prazdniny, tak tam mivala 5 vnuku + mne vnucku, dedecka, sestru a dceru s manzelem, takze se varilo ve velkem. Ohromna skoda, ze to mam vsechno jen v hlave, takovy oblozeny stul olevancama uz nikdy neuvidim. A kdyz se delaly "pěry" (parene buchty, ale ona je delala ve vode), tak jimi mela taky cely stul oblozeny. A to mela opravdu velky jidelni stul, jako kdyz ten nas velky roztahnu i s tou pridavnou deskou pro hosty. To byl stul jeste z prvni republiky. Ten tam jeste nejspis nekde stoji. A nikdy se neviklal jako ten nas.
Jo a ty tlustostenne dna jsou vazne lepsi, taky na nich rada varim. Ale litinu nee. :mrgreen:
ale gulas v troube to zvlada klidne i v obycejnem smaltovanem hrnci. tam jde teplo ze vsech stran, to je zas neco jineho.

jo a co ty keramicke noze, fakt je to takove terno, nebo je opet lepsi ta klasika s jakou rezaly uz nase babicky babicek? ocilkou nabrousit a jedem?
Uživatelský avatar
rybička
 
Příspěvky: 7174
Registrován: Ned 23. Dub 2006 18:24:00

Re: Zase to jídlo ...

Odeslatod Keria v Čtv 08. Dub 2010 10:26:40

V liatinovom pekaci sa pecie - dusi :D - na dno sacik kyslej kapusty/kysele zeli ( bez nalevu) , na to poukladane kuracie stehna posypane kminom, k tomu 3cele jablka a to zaliate polkou flase cierneho piva :smiley15: ...zvysok piva som si rozdelila s nasim dedkom!
Přílohy
P4080001.jpg
...vyhoda takejto pripravy ...nemusite nic miesat, strazit...a potom na umyvanie je len jeden kus pekaca ( ale orginal recept je s celym kurcatom, len ja som varila z toho...co som doniesla rano v nakupnej taske!)
Uživatelský avatar
Keria
 
Příspěvky: 3947
Registrován: Ned 13. Srp 2006 21:25:40

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní a volná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků

TOPlist