Omítky na broušené cihly
Moderátor: Living
Omítky na broušené cihly

a) jádro a štuk
b) jednovrstvá vapenocementová
c) sádrová
Zdi jsou celkem rovné, tak se mi zdám že jádro se štukem je zbytečně komplikované, nebo se pletu?
Jak se jmenujou takový ty lišty co se dávaj do rohů a na zdi, co se po nich stahuje omítka? Lze to použít i jednovrstvých?
Jak to máty vy?
-
stimpoff - Příspěvky: 1167
Re: Omítky na broušené cihly
.....omítníky
....do rohů? snad i na plochu, v rohu moc ne.
Roh není kout a já si to popletl. Takže na rohy se dává do omítky pozinkovaný roh do omítky, na sádrokarton hliníkový.
http://hpi.cz/katalog/podskupiny.aspx?C ... roupId=175
-
milan.cukrar - Příspěvky: 5962

Jinak, já dávám sádrovou omítku a řeknu ti několik pro a proti:
Pro je jednoznačně pevnost a ... raději tady nebudu říkat pro, přečti si to sám, protože by mě tady pomalu ukamenovali všichni ti perlinkáři a lepidláři.
Takže čísla, na ty nikdo nemůže: můžeš aplikovat od 4 mm (Rigips) nebo od 6 mm (knauf). Maximální vrstva je 3 až 5 cm v jednom tahu, takže se nemusíš bát, že by jsi toho musel dávat jen pár mm. Nemusí se dávat perlinka, pouze na přechody, např. beton vs. cihla.
Dělá se s tím prostě skvěle, nic nepadá, ani ze stropu... nedá se to srovnat s hrubou omítkou a ze štukem (kamenujte mě), dělal jsem léta klasickou maltu a je to děs oproti tomuhle.
Výhodou je pak to, že šetříš čas, v jednom dni uděláš komplet stěnu, což se ale může stát i nevýhodou v časové tísni. Jednou se mi stalo, že jsem si toho rozdělal nějak moc a musíš to prostě dodělat, takže je třeba pečlivě vážit, kolik máš času (ale to byla moje hloupost).
Sádrové stěny jsou hladké, což je super, ale může se z toho opět stát nevýhoda v případě, že bys tam udělal nerovnosti, je tam cítit každá nerovnost, je třeba se s tím vyhrát. Na druhou stranu ale získáš takovou kvalitu provedení, že se tomu nic nevyrovná, snad jen sádroš v rovinnosti. Člověk je pak posedlý a dívá se na každou zeď a směj se, co za patlala to dělalo. Ale obrovská a největší výhoda je v opravě, kdykoli vezmeš stěrku a opravíš to tak, že to nikdo nepozná. U štuku to poznáš vždy (to místo roztočení), resp. u všeho, co je zrnité.
Nevím co na to víc napsat, já jsem spokojený a neměnil bych ani náhodou. Kdybys to viděl, šáhl si na to, tak bys pochopil. Nechej si zavolat předvádeče z Rigipsu a nechej si to předvést a pak uvidíš.
Cenově to vychází jinak, než se na první pohled zdá. Mě to vyšlo při 500 m2 na necelých 20 000,-, tedy 319,- kč za pytel.
- mendi77
stimpoff napsal:mendy díky, na jaký povrch si to dával?
Měš by zajímalo v jaké tloušťce a co to bylo? Salith?
- marat
- Honza_JR
-
stimpoff - Příspěvky: 1167
- Martin UL