Inteligentní dům

Moderátor: Living

Re: Inteligentní dům

Odeslatod Zdenda v Čtv 07. Pro 2006 21:45:25

Už ten "inteligentní dům" někdo máte nebo je to jen fantazie nad stavebním povolením?
Zdenda
 
Příspěvky: 3504
Registrován: Úte 01. Srp 2006 21:05:24

Re: Inteligentní dům

Odeslatod Trodat v Pát 08. Pro 2006 7:02:50

Co se týká KNX/EIB, tak jsem se o instalacích v RD bavil s člověkem z ABB, který tvrdil, že alespoň u nich překvapivě tvoří 70% obratu. PLC se rutinně nasazují pro řízení ve větších objektech, v RD asi spíše vyjímečně, nicméně těžko dělat nějaký průzkum mezi majiteli, protože pro ně je to "nějaká blikající krabička" kdesi v technické místnosti.
Trodat
 
Příspěvky: 121
Registrován: Úte 13. Čer 2006 21:14:55

Re: Inteligentní dům

Odeslatod Perňa_81 v Stř 07. Bře 2012 19:29:00

Pěkné téma, i když poněkud staré :D

Chtěl jsem zjistit, jestli se někomu podařilo rozchodit "inteligentní dům" na bázi PLC.
Zkušenosti mám pouze se systémy Siemens ..a vím, že decentrální řízení by v tomto případě bylo příliš drahé. Otázkou je, jestli skutečně nestačí centrální I/O a vyřešit rozvody silově.
Vlastně jde primárně o řízení skutečně těch důležitých věcí (jak uváděl Oook) a ušetřit tak na spoustě dalších řídicích jednotech u jednotlivých technologií (ne všichni výrobci technologií jsou nakloněni externímu řízení).

Prosím, pochlubte se svým funkčním řešení s PLC. Dnes jsou stále dostupnější a běžně vybavená Ethernetem.
Jaké vizualizace používáte? Průmyslové Touch panely jsou cenově mimo.
Uživatelský avatar
Perňa_81
 
Příspěvky: 47
Registrován: Pát 24. Úno 2012 12:29:42
Bydliště: Hrádek nad Nisou

Re: Inteligentní dům

Odeslatod metyl v Ned 11. Bře 2012 20:15:16

Ja PLC nepouzil, system mi bezi na vlastnim HW. Jednak z duvodu ceny, lenivosti se ucit s tim delat a dostupnosti konkretniho zarizeni po par letech pri pri pripadne vymene po poruse.
Na nejakou vizualizaci se vyprdni, casto pouzivane funkce ovladam tlacitky na panelu + indikace ledkama, ruzne konfigurace apod. provadim pres ethernetove rozhrani na PC. Tlacitka a prepinace daji sice vic prace a nejsou tak sexy jako dotykovy displej, ale jsou praktictejsi nez se nekde hrabat pul hodiny v menu kdyz chces treba prepnout rezim topeni, vyblokovat pozarni snimace pri rvoucim alarmu apod...
S dotykovymi displeji bude podobny problem jako s PLC kdyz se ti za 10 let posere.

Pokud bych nemel moznost sestavit si vlastni HW, asi bych volil system na bazi winCE nebo linuxu. Nejake male desky treba s ARMy se daji koupit za par korun napr. toto http://www.friendlyarm.net/products/mini2440 a pokud bude v budoucnu problem, koupis jinou, nahrajes SW a jedes dal.
metyl
 
Příspěvky: 488
Registrován: Čtv 07. Čer 2007 18:41:36

Re: Inteligentní dům

Odeslatod daves v Úte 13. Bře 2012 13:54:20

Též jedu vlastní HW založený na jednočipech a diferenční sběrnici RS485. Místo touch panelu lze s výhodou použít levný tablet za patnáct stovek s HTTP nebo UDP.

Je tu ještě někdo, kdo jede vlastní řešení ?
Sami se též se snažíme http://www.domeceksnu.cz
Řízení a monitoring přes internet http://emu.mysys.cz
Termovizní snímky zdarma http://zdarma.infravize.cz
daves
 
Příspěvky: 761
Registrován: Pon 18. Dub 2011 15:37:00

Re: Inteligentní dům

Odeslatod supec v Úte 13. Bře 2012 14:51:31

Dave, ten tvůj projekt vypadá zajímavě - dá se někde něco přečíst o HW?
supec
 
Příspěvky: 1399
Registrován: Ned 18. Led 2009 16:28:39

Re: Inteligentní dům

Odeslatod daves v Úte 13. Bře 2012 15:51:38

supec napsal:Dave, ten tvůj projekt vypadá zajímavě - dá se někde něco přečíst o HW?

Nedá. Na kolektivní spolupráci nevěřím, každý chce hotové řešení a nejlíp zadarmo. Na návrhu a vývoji jsem strávil stovky hodin. Asi rok zpět jsem publikoval video z prvopočátků. Každé koncové zařízení (například vypínač) obsahuje jednočip a budič 485ky. Centrální jednotka pak odpovídající protikusy, navíc ethernet, SD a LCD. Jednoduchá architektura, proprietární protokol a zbytek je pouze o sw.

http://www.youtube.com/watch?v=h7F-mn-zZ74
http://www.youtube.com/watch?v=zaBratbPbkY
Sami se též se snažíme http://www.domeceksnu.cz
Řízení a monitoring přes internet http://emu.mysys.cz
Termovizní snímky zdarma http://zdarma.infravize.cz
daves
 
Příspěvky: 761
Registrován: Pon 18. Dub 2011 15:37:00

Re: Inteligentní dům

Odeslatod supec v Úte 13. Bře 2012 16:01:27

Jo, jednochipy jsem se rozhodl podráždit taky. Udělal jsem jen několik malých věcí - v podstatě periferní obvody pro DI, DO, 4-20mA a Pt100.
Ale založit na tom celo zabezpečovačku a topení a řízení VZT?
Od toho jsem ustoupil z jednoho jednoduchého důvodu. Napdlo mě, co by se asi s tím celým CML stalo, až natáhnu bačkory (přijde udivený elektrikář a začne to všechno rvát ze zdi, protože to pro něj bude moc tvrdý oříšek). Nebo až něco odejde za dvacet let a už nebudou potřebné komponenty na skladě, programy budou potřebovat přepsat pro jiné CPU apod. Proto jsem sklouzl na Jablotron pro EZS a EPS, a na prostý termostaty na řízení podlahovky.
I tak mi tam ale zbyde ještě rekuperace kombinovaná s kamnama s přitápěním teplovzduchem, které takhle jednoduše vyřešit nepůjdou. A tak hledám, čím to obsloužit.
Ten tvůj ETH modul mě oslovil - dal by se jednoduše zkombinovat s PC a zvládl by jednoduchou logiku sám o sobě.
I když propojení s PC bych snad taky oželel - přikláním se poslední dobou spíš taky k butónům a signálkám, který by mohly bejt řízený něčím snadno nahraditelným jako je například LOGO od Siemense...
To je spíš taková úvaha na dlouhé zimní večery...
supec
 
Příspěvky: 1399
Registrován: Ned 18. Led 2009 16:28:39

PředchozíDalší

Zpět na Stavba a dům

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků

TOPlist